Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης

Αξιοθέατα της Ίου

Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" της Ίου είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποίος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, ήταν λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της.

Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης

Ως πρότυπα στον σχεδιασμό του ανοιχτού θεάτρου της Ίου χρησιμοποιήθηκαν αρχαία θέατρα του ελληνικού νησιωτικού χώρου και της Κάτω Ιταλίας. Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" μπορεί να φιλοξενήσει 1100 θεατές στις κερκίδες του, οι οποίες είναι μαρμάρινες.

Στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του θεάτρου έχει χρησιμοποιηθεί ντόπια πέτρα. Το Θέατρο είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Ίο και εκτός του ότι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμισε και μια πολύ όμορφη περιοχή της Ίου, τα τσουκαλαριά που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Η ορχήστρα του θεάτρου έχει διάμετρο 12 μέτρων. Ενώ ο προσανοτολισμός των κερκίδων προς τον νοτιά προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και προστατεύει και τους θεατές από τους καλοκαιρινούς βόρειους ανέμους που φυσάνε στο νησί.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΟ