Διακοπές στην Ίο

Ίος info.gr. Τα πάντα για την Ίο

Οι διακοπές στην Ίο προσφέρονται πρώτα από όλα για χαλάρωση από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Στις διακοπές μου στην Ίο αυτή την απαραίτητη χαλάρωση μου την πρόσφεραν απλόχερα πρώτα από όλα οι αμμουδερές της παραλίες και τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά τους. Στην Ίο όπου και να κολυμπήσεις νιώθεις αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση που χρειάζεσε στις διακοπές, ότι είσαι αλλού, εκτός τόπου και εκτός χρόνου.

Διακοπές στην Ίο

Ακόμη και στον Γιαλό στο λιμάνι της Ίου, στην σκιά της γραφικής Χώρας, το μόνο που διακόπτει αυτή την εκτός τόπου και χρόνου αίσθηση που σε κάνει να πραγματικά να χαλαρώνεις και να ξεχνιέσε είναι οι συχνές αφίξεις το καλοκαίρι κάθε είδους πλοιου που προσεγγίζει το λιμάνι μεταφέροντας τους επισκέπτες του νησιού. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται αν κάποΊος κολυμπάει στο Μαγγανάρι ή στην Αγία Θεοδότη, δυο παραλίες που είναι πραγματικά μικροί Κυκλαδίτικοι παράδεισοι.

Βέβαια καμία από τις παραλίες της Ίου δεν υστερεί σε ομορφιά, όμως επιτρέψτε μου να έχω τις προτιμήσεις μου. Αν στις διακοπές σας στην Ίο αποφασίσετε να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού - Χώρας - Μυλοπότας, που παλιότερα ήταν και οι μοναδικές προσβάσιμες περιοχές της Ίου, θα σας πρότεινα κάτι που θα φρόντιζε πολύ την φυσική σας κατάσταση. Αφήστε το οποιοδήποτε όχημα σας ακίνητο και αποφασίστε να περπατήσετε. Η Ίος θα σας αποζημειώσει σε όλα τα επίπεδα.

Κάντε την μεγάλη βόλτα από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην άκρη του λιμανιού της Ίου μέχρι την άλλη άκρη στο τέλος της παραλίας του Γιαλού. Ανεβήτε στην Χώρα της Ίου με τα πόδια. Όχι από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά από τα φαρδιά σκαλοπάτια που περνάνε μέσα από τις γραφικές αυλές των Νιώτικων σπιτικών. Ένα δρόμο που σίγουρα ακολουθούσαν από την αρχαιότητα άνθρωποι και εμπορεύματα για να ανέβουν από το λιμάνι στην οχυρωμένη Χώρα. 

Στην Χώρα της Ίου περπατήστε στα στενά δρομάκια της και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο πιο ψηλό σημείοτου οικισμού στην Παναγία την Γκρεμνιώτισσα και ακόμη ψηλότερα στον ναό του Αγιου Νικολάου, του προστάτη της ναυτοσύνης που δεσπόζει στην κορυφή του λόφους της Χώρας. Αφεθήτε στις μυρωδίες από τα λουλούδια που με μεγάλη φροντίδα διατηρούν τα περισσότερα σπίτια στην Ίο αλλά και στις μυρωδίες που αναδύουν οι Νιότικες κουζίνες των σπιτιών αλλά και των εστιατορίων.

Απολαύστε μια απογευματινή βόλτα στα σοκάκια της Χώρας την ώρα που ο ήλιος γλυκαίνει το εκθαμπωτικό λευκό και το γεμίζει με τις θερμές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος. Τολμήστε να περπατήσετε την απόσταση από την Χώρα μέχρι παραλία του Μυλοπότα και αν μετά απο το μπάνιοσας, τα θαλάσσια σπόρ, τα δροσιστικά ποτά και το φαγητό δεν έχετε το κουράγιο να επιστρέψετε στην ανηφοριά που οδηγεί ξανά στην Χώρα, αφήστε το ΚΤΕΛ της Ίου με τα συχνά του δρομολόγια να σας βοηθήσει στην επιστροφή σας.

Απαραίτητα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην πλατεία της άνοιξης για να δείτε τους ανεμόμυλους της  Ίου και βέβαια πρέπει να κάνετε άλλη μια βόλτα μέχρι τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου λίγο πιο χαμηλά από την Χώρα. Η βράβευση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου του Σκάρκου, για την διαμόρφωση, την συντήρηση και την ανάδειξη του, το 2008, δεν ήτανε καθόλου τυχαία. 

Οι διακοπές στην Ίο έχουν ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Το νησί είναι εδώ και αρκετά χρόνια δημοφιλής τουριστικός προορισμός για νέους από όλο τον κόσμο και έτσι η διαφορά στον μέσο όρο της ηλικίας των επισκεπτών της Ίου είναι σε σχέση με άλλα κυκλαδίτικα νησιά είναι πολύ εμφανής, καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια σκορπίζουν την θετική τους ενέργεια σε όλο το νησί.

Υπάρχει και κάτι άλλο που μου  κάνει μεγάλη εντύπωση σε κάθε μου επίσκεψη στην Ίο. Στην μεγάλη πλατεία στα πόδια της Χώρας πάντα, εδώ και δεκαετίες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου,  παίζουν παιδιά. Κι όπου υπάρχουν χαρούμενα παιδιά ο τόπος έχει γερό παρόν και ακόμη πιο σίγουρο μέλλον. Έτσι είναι και για την αγαπημένη μου Νιό, που παρόλο τον μικρό πληθυσμό της καταφέρνει να στέκετε στα πόδια της και να δημιουργεί το παρόν της και όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. Σας εύχομαι τις καλύτερες διακοπές στην Ίο! 

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΟ